Make your vision come to life

Over ons

Bij Stichting ProtoSpace versnellen we innovatie door technische toepassingen laagdrempelig en tastbaar te maken. Ons gereedschap is creativiteit en de kennis die we opdoen uit eigen onderzoek rond 3D-printtechnieken en digital fabrication.

Daarnaast is de open source community voor oa firmware en elektronica een belangrijke inspiratie waar we actief aan meebouwen. Als laatste gebruiken we digitaal aangestuurde machines zoals 3D printers, CNC frees en lasersnijders. Met dit gereedschap:

 • Maken we prototypes, samen met start-ups, MKB en onderzoeksinstituten;
 • Maken we in opdracht 3D ontwerp/productie en geven we demo’s op events;
 • Geven we andere makers de ruimte en de inspiratie om zelf te maken.

Make your vision come to life!

Geschiedenis

ProtoSpace is in 2008 opgericht en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van open source innovatie en de toegankelijkheid van digital fabrication. De ontwikkeling van een eigen open source 3D-printer bij ProtoSpace waaruit 3D-printer producent Ultimaker is ontstaan heeft 3D-printen in Nederland een significante impuls gegeven. Momenteel heeft ProtoSpace onderdak bij de Hogeschool Utrecht (Instituut Engineering en Design) waardoor grootschalige innovatie en onderzoeksprojecten verder ontwikkeld worden.

Team ProtoSpace

Claartje Aarts

Directeur

Haar belangrijkste aandachtspunten zijn strategie, co-design, partnerships en acquisitie. Claartje heeft een achtergrond als commercieel product developer van innovatieve producten.

Jolanda Brussaard

Office manager

Jolanda draagt zorg voor de financiële en administratieve afhandeling van de lab zaken. Daarnaast organiseert ze de events bij ProtoSpace en is ze verantwoordelijk voor de ProtoSpace community.

Joris van Tubergen

Sr. lab manager en creative director

Joris is opgeleid als industrieel ontwerper (TU Delft) en begeleid co-design, agile prototype trajecten, 2D en 3D design en doet eigen onderzoek.

Jan-Jaap Schuurman

Projectleider R&D

Heeft een achtergrond als fijnmechanicus en mechatronicus. Hij is hierdoor zowel ontwerper van producten op mechanisch, elektronisch en software gebied.

Marry Bassa

Lab manager

Marry volgde na het Grafisch Lyceum de opleiding Product Design aan de HKU. Ze begeleidt co-design prototyping trajecten en 2D en 3D design.

Simon de Bakker

Sr. Labmanager

Met een achtergrond in embedded electronica ontwerp en firmware ontwikkeling binnen de Creatieve Industrie heeft Simon ruime ervaring met het snel vervaardigen van werkende prototypen. Binnen ProtoSpace ligt de focus van Simon met name op het gebied embedded systemen en firmware ontwikkeling.

Stichting en bestuur

Het bestuur is als volgt samengesteld:

 • Bas Allart (voorzitter)
  AllartInc
 • Pim Bekking
  CEO be-rex
 • Siert Wijnia
  CTO Ultimaker
 • Jouke Verlinden
  Universitair Docent TU/Delft

De raad van advies is als volgt samengesteld:

 • de heer B. van Dijck
 • de heer J. Hamminga.

Digital Fabrication

3D Printen

De 3D-printer maakt van een digitaal ontwerp een tastbaar driedimensionaal object door het laagje voor laagje op te bouwen. Mede dankzij open source ontwikkeling zijn er nu betaalbare 3D-printers op de markt die de drempel voor Rapid Prototyping drastisch heeft verlaagd. Een goed voorbeeld is de in huis ontworpen Ultimaker. 3D-printen wordt veel toegepast bij productdesign, in de mode, architectuur, en in de medische wetenschap.

Lasersnijden

Zoals een printer met inkt op papier drukt, zo snijdt en graveert de lasersnijder een ontwerp met een laser in vlakke materialen, zoals hout, karton, perspex, textiel en rubber. Lasersnijden hoort onder Rapid Prototyping: je kunt snel en goedkoop prototypes maken. Daarnaast is lasersnijden ook zeer geschikt voor het maken unieke producten, eventueel in serie.

CNC Frees

De CNC Frees freest een digitaal ontwerp uit hout of kunststof met een boor die in drie richtingen kan bewegen. Het is een geschikte techniek voor projecten met reliëf (2,5 D) en het bewerken voor groter en dikker materiaal dan de lasersnijder, zoals meubelplaten. De CNC frees biedt dus meer mogelijkheden dan de lasersnijder voor prototyping en productie, maar de bediening is ingewikkelder. Voor de veiligheid dien je eerst ervaring op te doen in de cursus CNC Frezen.

X