Movemat • Techniek
  Lasersnijden
  Elektronica

 • Materialen
  Velostat
  Bamboo Fineer

 • Aantal
  20

 • Klant
  Movemat

 • Hoe krijg je zieken en ouderen op een leuke manier aan het bewegen? Met die vraag houden ondernemers Jan van der Zijden en Xander van den Arend (beiden 22 jaar) zich bezig. Hun bedrijf Movemat ontwikkelt technische producten voor de zorgsector. ProtoSpace helpt ze de stap zetten van werkend prototype naar uiteindelijk product.

 • Als je ooit zelf in het ziekenhuis hebt gelegen, weet je dat bewegen voor een patiënt geen makkie is. Uit bed klimmen, douchen, het zijn dingen die ineens niet zo vanzelfsprekend gaan.
  Jaarlijks zijn er meer dan 200.000 Nederlanders die langer dan vier dagen in het ziekenhuis liggen, vertelt Van der Zijden, een van de oprichters van Movemat. Die patiënten zijn veel aan bed gekluisterd. Hierdoor verzwakken hun spieren en kunnen ze spieratrofie ontwikkelen. Bewegen is daarom belangrijk, maar hoe zet je zieke mensen daartoe aan?

  www.movemat.nl

 • Kussen als controller

  Movemat wil daarop het antwoord bieden. Tijdens hun studie Elektrotechniek aan de Hogeschool Utrecht doen Van der Zijden en mede-student Xander van den Arend mee aan een onderzoeksproject voor kinderen met kanker, POKO. Hogeschool Utrecht is een van de partners. Het project wil jonge kankerpatiënten stimuleren om meer te bewegen.

  Van der Zijden: “We zagen toen dat veel jeugdige zieken in bed aan het gamen waren. Wij wilden iets bedenken waarmee we beweging konden koppelen aan iets dat ze leuk vinden om te doen.”

  En zo ziet Movemat het licht, een kussen met sensoren dat onder de patiënt wordt geplaatst en waarmee hij of zij een computerspel kan bedienen, als een controller. De Movemat slaat in als een bom. Het wordt door de Stichting Steunfonds Technisch Hoger Onderwijs (STHO) uitgeroepen tot ‘Project van het Jaar 2015’. Niet lang daarna richten de twee studenten het bedrijf Movemat op. Daarna gaat het allemaal snel.
  “Een fysiotherapeut zag onze Movemat, en vroeg

 • Kussen als controller

  ons waarom we niets deden met beweging binnen de ouderenzorg.” Dat zet de twee techneuten aan het denken over een nieuw product. “Met weer als uitgangspunt dat je beweging kunt stimuleren vanuit iets dat je leuk vindt.”

  En waar houden ouderen van? Van foto’s bekijken, oude vakantiefoto’s of die van hun kleinkinderen, zegt Van der Zijden.

  De ondernemers ontwikkelen twee ‘plankjes’ die via een kabel op de televisie worden aangesloten. Wanneer er op de plankjes bewegingsoefeningen worden gedaan, bladert de oudere door een digitaal fotoalbum. “Als je bijvoorbeeld je linkerbeen optilt, komt er een foto in beeld. Als je je rechterbeen optilt, ga je naar de volgende foto.” Op die manier kunnen ouderen balans- en spierkrachtoefeningen doen. Product nummer twee, Steps, is geboren.

 • Ducktape en draadjes

  De twee techneuten maken het eerste prototype van Steps zelf. “Een simpel kastje, vastgemaakt met ducktape. De draadjes waren nog niet mooi afgewerkt. Hiermee zijn we naar een verzorgingstehuis gegaan, om te testen. De fysiotherapeut zag dat het uiterlijk nog niet af was. Verder vond zij het matje te glad, zij was bang dat ouderen daarover zouden uitglijden. We moesten even slikken, maar waren blij met de feedback. We hadden wel een werkend prototype, maar geen product, zo was onze conclusie. Bij lange na niet.” En dus klopt Movemat aan bij ProtoSpace.

  Hun wensenlijst aan het fablab is helder. “We willen een professioneel ogend product dat serieus wordt genomen. Het moet er mooi uitzien. Daar heeft ProtoSpace allemaal bij geholpen.” De twee ondernemers werken samen met een Labmanager oftewel designer van ProtoSpace (zie kader). Die helpt mee het uiteindelijke product te ontwerpen, draagt ideeën aan. “Een verzorgingstehuis wilde graag getekende voetjes op de pads, zodat ouderen weten waar ze hun voeten moeten plaatsen. 

 • Ducktape en draadjes

  De Labmanager legde ons verschillende opties voor: de voetjes op de pads verven of erin graveren. We kozen voor het laatste.” Movemat plaatst daarna een bestelling voor vijf kastjes.

  Want niet alleen helpt het fablab bij het ontwerp, ze maken het product ook zelf.

  “ProtoSpace snijdt de houten platen, maakt de draden vast, en het hele kastje leveren ze op als een soort bouwpakket dat makkelijk in elkaar te zetten is.”
  Na enige tijd oppert de Labmanager van ProtoSpace om metalen kastjes te produceren in plaats van houten. Dat is steviger en oogt nog professioneler, meent hij. Ook suggereert de designer om nopjes onder de pads te bevestigen voor meer stabiliteit. Voor het ‘nieuwe’ metalen ontwerp plaatst Movemat een order van 20 stuks, die binnenkort wordt opgeleverd.

 • Goedkoop en kleine oplages

  Daar is Van der Zijden ook blij mee: dat ProtoSpace kleine oplages kan fabriceren. “Movemat is een beginnend bedrijf, we kunnen geen aantallen van 100 stuks afnemen.” Het fablab is ideaal voor start-ups en scale-ups. Ook mooi: alles wordt nog met de hand gemaakt, aldus Van der Zijden.

  Een ander voordeel is de betaalbaarheid. “Ze zijn een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld ingenieursbureaus.” De jonge ondernemer is blij met de actieve inmenging van het fablab. “Met de input van ProtoSpace is uiteindelijk een betrouwbaar, vakkundig product gemaakt.”

  Hoe Van der Zijden en zijn compaan op ProtoSpace zijn gekomen? “We hadden ze benaderd met het prototype van ons Movemat-kussen. Ze konden ons toen niet helpen, omdat er een speciale schuimsnijmachine voor nodig was. Zij verwezen ons toen door naar een andere partij die deze machine wel had. Die heeft ons uiteindelijk ondersteund.”

 • Goedkoop en kleine oplages

  De jonge ondernemers vergeten de hulp van het Utrechtse fablab niet. Als Steps serieuze vormen aanneemt, denken ze meteen weer aan ProtoSpace.

  De ondernemers zijn inmiddels druk bezig met de marktintroductie van Steps, met het opzetten van de marketing. “We bellen verzorgingstehuizen en revalidatiecentra met de vraag of we langs kunnen komen. We doen demonstraties, verspreiden goed nieuws. Uiteindelijk willen we steeds nieuwe producten voor andere doelgroepen maken.”

  Wat een echt Eurekamoment was? Van der Zijden: “Dat is lastig te zeggen. Als ontwikkelaar vind je altijd dat het product nog niet klaar is. Je moet echt een knop omdraaien: nu is het af. Anders blijf je bezig.”

 • Keukentafel-af

  Jan-Jaap Schuurman is de labmanager van ProtoSpace die met Movemat om de tafel zit. “Mooi om te zien dat een bedrijf als Movemat zulke stappen maakt in korte tijd”, aldus de labmanager. Volgens hem toont het voorbeeld van Movemat de kracht van een samenwerking tussen een Innovatielab en een start-up. “We hebben het jonge bedrijf kunnen helpen om hun prototype van de ‘keukentafel’ naar een hoger niveau te brengen, zodat hiermee nog beter naar de investeerder of klant kan worden gestapt”, aldus Jan-Jaap.

  Verder heeft ProtoSpace de mogelijkheden laten zien van onder andere digitale fabricage en andere opties van gebruikte materialen, waardoor Movemat hun product ook naar een professioneel niveau kan tillen.

  “Deze samenwerking, waarbij we snel kunnen schakelen en fabriceren, heeft geleid tot mooie resultaten.”

 •  

   

   

   

   

   
  Lees hier de brochure over MoveMat

X