CSPtec

 • Bijna iedereen die met de trein gaat, komt in aanraking met de uitvinding van Kees Goedee. Hij is de man achter de beveiligde pasinvoer bij de NS-kaartautomaten. Inmiddels gaat de anti-skimming apparatuur van zijn bedrijf CSPtec de hele wereld over. ProtoSpace hielp ze met het 3D printen van de eerste prototypes.

 • “Ik ben de hele dag dingen aan het bedenken”, zegt Kees Goedee. “Ik zit vol ideeën.” De techneut runt samen met Marina de Jongh het bedrijf CSPtec, dat oplossingen levert die het skimmen van betaalpassen tegengaan. Alle kaartjesautomaten van de Nederlandse Spoorwegen zijn uitgerust met deze apparatuur. “Ook parkeerautomaten en vrijwel alle onbemande tankstations in Nederland maken gebruik van onze producten”, aldus De Jongh.
  www.csptec.nl

 • De wortels van hun succes liggen bij de NS. Rond 2005 werken zowel Goedee als De Jongh bij de spoorwegen. Goedee als productmanager, De Jongh als hoofd van de ICT-afdeling. In die tijd begint het skimmen in Nederland een grote vlucht te nemen. Criminelen kopiëren via de magneetstrip van de pinpas alle bankgegegevens, maken daarmee een ‘nieuwe’ pas en plunderen op die manier vele bankrekeningen.

 • Ook de NS krijgt hier last van: in 2008 kwamen er bij de NS circa 500 gevallen binnen van fraude.

  “Daar was veel media-aandacht voor”
  ,weet Goedee nog.

  “En er is dan nog niets op de markt die deze aanvallen op dit soort automaten kunnen voorkomen.” De radertjes in het hoofd van Goedee beginnen dan op volle snelheid te draaien.

 • Gouden ei

  Goedee bedenkt een anti-skimhaak. Hierbij schuif je de betaalpas eerst zijdelings en vervolgens in de lengte in de betaalsleuf. “Met die metaalwangen creëer je een beschermde omgeving, waardoor het voor criminelen niet mogelijk is om een skimapparaatje in de gleuf te plaatsen. Het idee van een envelop, waarbij je de pas in een veilige pocket naar binnen schuift”, vat Goedee samen. Met dit idee klopt hij aan bij De Jongh. “Ik zei tegen haar: ik heb het gouden ei.” Marina steunt hem. Ze vragen patent aan voor de uitvinding, en beginnen samen, met ‘goedkeuring’ van de NS, het product te ontwikkelen. Na 6 maanden, in 2009, is het apparaatje klaar. Alle 1.300 NS-kaartautomaten worden ermee uitgerust. Sindsdien is geen enkele reiziger meer geskimd, zo verklaart de toenmalige financiële directeur van de NS.

 • Gouden ei

  Een echt Eureka-moment, weet Goedee nog. “Het besef dat het werkte. Heerlijk.”

  Beiden zetten het bedrijf CSPtec op, dat ‘gewoon’ blijft doorontwikkelen. Nieuwe, slimmere oplossingen zien het licht. De Jongh: “Helaas worden ook fraudeurs steeds slimmer. Wij moeten ze steeds een paar stappen voor zijn.” Maar het ‘envelopidee’ is nog steeds hetzelfde. “Vanuit dat idee zijn we gaan uitbreiden naar andere delen van de wereld”, aldus De Jongh. CSPtec heeft het er druk mee. Wereldwijd is er veel vraag naar hun apparatuur. De interesse komt uit landen als Ierland, de Verenigde Staten en de Filipijnen.

 • 3D printen in gips

  ProtoSpace staat aan de wieg van dat succes. De Jongh: Ze zijn belangrijk voor ons geweest toen we net startten. Beide ondernemers komen met het fablab in aanraking, als ze lid worden van de NOVU in Utrecht, de Nederlandse Orde van Uitvinders. ProtoSpace zit dan nog in hetzelfde kantoor van de uitvindersclub. Na een bezoek aan het fablab zijn Goedee en De Jongh verkocht.

  ”Destijds had ProtoSpace een 3D gipsprinter, ik vond dat fantastisch”, zegt Goedee.

 • 3D printen in gips

  “Let wel, het was 2009. Niemand had toen van 3D printen gehoord. Voor mij was het de eerste keer dat ik een 3D printer zag.” Goedee ziet meteen de mogelijkheden van deze nieuwe technologie. “Je kunt wel een model tekenen, iets ontwerpen. Maar hoe dat voelt, of er iets bij moet of iets af, dat kun je meteen zien met 3D geprinte modellen. Je kunt je ideeën uittesten.” Tot de ontmoeting met het fablab maakt CSPtec prototypes van metaal. Goedee: “Dat was duur en het duurde lang voor er één klaar was. Als je 1mm wilde aanpassen, moest je weer opnieuw beginnen. ProtoSpace printte modellen uit tot op een tiende millimeter nauwkeurig. We wisten helemaal niet dat zoiets kon. Een echte eye opener was dat.”

 • Kennis in huis halen

  CSPtec is er vroeg bij geweest, bij het 3D printen. Goedee:

  “Jaren later zeiden mensen tegen me: prototypes kun je in 3D printen hè. En dan zei ik: ja joh, dat deed ik 5 jaar geleden al.

 • Kennis in huis halen

  Toen wij begonnen met ons bedrijf was die technologie nog op ontwikkelniveau. Maar het heeft zich bewezen. Nog steeds zijn de kosten laag. En je krijgt met 3D geprinte prototypes een professioneel, hoogwaardig en sterk eindproduct.” Inmiddels is CSPtec ProtoSpace “ontgroeid”. Een start-up zijn ze al lang niet meer. Maar de beginjaren en de samenwerking met het fablab zullen beiden niet licht vergeten. De Jongh: “Als ondernemer is het lastig om alle kennis in huis te hebben. Daarom waren we zo blij met de hulp van deze specialisten.”

 • Veiliger Nederland

  Of ze nu lekker achterover kunnen leunen? Goedee en De Jongh lachen. “Het is soms lastig om als klein bedrijf op te boksen tegen internationale en grote concurrenten. Het is hard werken”, zegt De Jongh. “Je bent veel bezig met ontwikkeling en het aanvragen van patenten.” Maar ze zouden alletwee niet anders willen. “We hebben een mooi product. Het is ons gelukt een wereldwijde speler te worden.

 • Veiliger Nederland

  De NS gebruikt tot op de dag van vandaag onze antiskimmethode. Het is fijn om te doen wat je wilt en wat je leuk vindt.” Goedee vult aan:

  “We hebben altijd doorgezet en we hebben Nederland veilig helpen maken. Daar zijn we best trots op.”

 • Kees is in de beginjaren van ProtoSpace gestart met het maken van zijn prototypes. In die tijd hadden we alleen nog maar de z-corp, een industriële colourbinder printer. Je kreeg er prachtig mooie full colour printjes uit, maar wel heel fragiel en met een forse kostprijs (een kilo poeder kostte € 1000,-). Máár, vanwege de sterk verkorte doorlooptijd, al vele malen aantrekkelijker dan de traditionele manieren van productontwikkeling. Voor Kees de start van een succesvol bedrijf!

  Met de ontwikkeling van Ultimaker, een betaalbare 3d printer in aanschaf en gebruik, heeft Agile Prototypen een grote vlucht genomen. Met de komst van arduino’s, open source software etc. is ontwikkeling van (high)tech goedkoper en eenvoudiger. Prototypen is hierdoor een leerproces in plaats van een eindproduct, wat innovatie ten goede komt!

 •  

   

   

   

   

   

  Lees hier de brochure over CSPtec

X