Be-Rex • Klant
  Be-Rex

 • Ondernemer en uitvinder Pim Bekking kende geen eenvoudige start.
  Maar nu gaat het goed – méér dan goed met zijn nieuwe bedrijf Be-Rex.
  Het eerste prototype van de mini-generator die hij ontwikkelde, staat in de startblokken. ProtoSpace hielp Be-Rex de stap te zetten van idee
  naar prototype.

 • Het begint allemaal in 2010, als uitvinder Pim Bekking een nieuwe technologie bedenkt waarmee je superkleine generatoren kunt maken. “Bij bouwmarkten kun je een draagbare generator kopen”, vertelt Bekking. “Normaal gesproken bestaat zo’n generator uit een motor, die met een as is gekoppeld aan een dynamo voor de productie van elektriciteit. Onze architectuur is enkelvoudig en maakt daarmee veel onderdelen overbodig.” Dat scheelt ontzettend veel in grootte én gewicht. Met een kleine generator kun je bijvoorbeeld een elektrische auto langer laten rijden. “Zo’n auto kent een range van circa 200 kilometer. Daarna is de batterij leeg en staat-ie stil. Met onze mini-generator, die in het voertuig past, kun je de batterij vullen. Daarmee is het bereik van de auto groter dan normaal.” De technologie om kleine generatoren te maken, is gepatenteerd. “We zijn uniek met deze nieuwe baanbrekende technologie.”

  www.be-rex.eu

 • Werkende prototypes

  De gang van concept naar productontwikkeling gaat in eerste instantie met horten en stoten. “Bedenken is makkelijker dan maken”, aldus Bekking. “Ik heb de technologie bedacht, maar ik kan het zelf niet omzetten naar een product.” De ondernemer is met zijn idee naar verschillende ingenieursbureaus gegaan met de vraag om prototypes te bouwen. Bekking: “Maar dat werkte niet.

 • Werkende prototypes

  “Ze hadden veel te veel gedetailleerde informatie nodig voor het maken een prototype.“

  Ze keken met een te gedetailleerde blik naar de technologie. Ingenieursbureaus zijn gericht op productontwikkeling. Conceptuele ontwikkelingen zijn iets heel anders, daar ontbreken productdetails.”

 • Eyeopener

  Op een dag bezoekt Bekking het Utrechtse NOVU, de Nederlandse Orde van Uitvinders, waarvan hij lid is. In het gebouw ziet hij de naam ProtoSpace staan (inmiddels is ProtoSpace verhuisd naar de Padualaan in Utrecht, red.). “Ik ben met een wensenlijst naar ze toegegaan. In één ochtend wist Joris van Tubergen, de creatieve director van ProtoSpace, alle belangrijke onderdelen te ontwerpen en met elkaar te verbinden. Zo kon de werking van de technologie in een klap duidelijk worden gemaakt. Dat was een eye opener voor mij. Want in één keer de technologie begrijpen én in een ontwerpprogramma zetten, daar hadden die engineers maanden voor nodig.”

 • Werkende prototypes

  ProtoSpace vertaalt zijn ideeën naar oplossingen en componenten, aldus Bekking.

  “Ze denken mee, en werken componenten uit met CAD, computer aided design. De onderdelen van het prototype worden vervolgens in huis in 3D geprint. Ze helpen me de stap te zetten van idee naar prototype, en van prototype naar product. De eerste stap in de time-to-market is zo veel sneller geworden. ”

 • Onderzoekopdracht bij Defensie

  Be-Rex staat in de startblokken voor de volgende fase. “We willen dolgraag naar productie toe en zijn druk bezig die ambities vorm te geven.” ProtoSpace maakt deel uit van de kleine R&D-groep. “Want onze technologische ontwikkelingen gaan door.” Verder trekt Be-Rex grote aandacht van externe partijen. Zo haalde het bedrijf onlangs een onderzoeksopdracht binnen van het ministerie van Defensie. “De kleine generatoren kunnen in het veld perfect worden gebruikt voor navigatie- en communicatiesystemen.” Bekking hoopt dat ook de Nederlandse ANWB warm loopt voor de mini-generator, nu steeds meer elektrische auto’s op de weg rijden en dus ook meer
  pechgevallen zullen voorkomen.

 • ie

  “ANWB kan met ons product elektrische voertuigen weer snel opladen.”

  Op langere termijn wil Be-Rex zich richten op de automotive industrie. “Maar die eisen kant en klare producten en kiezen voor bewezen techniek. Dat is dus meer voor de toekomst.”
  En die toekomst ziet er mooi uit, vol kansen. “Het klopt dat ik naast Eureka-momenten de nodige hobbels heb gekend. Met de kennis van nu was ik met mijn uitvinding niet direct naar ingenieursbureaus gegaan, maar had meer tijd en aandacht besteed aan het uitwerken van concepten en componenten om het pad naar de bouw prototypen en producten te effenen. Maar goed, dat is het volle ondernemerschap.”

 • Hersenkraker

  Creative director Joris van Tubbergen 
  helpt vanuit ProtoSpace met het ontwikkelen van de mini-generator. “Het is een fantastisch product, maar ruimtelijk gezien echt een hersenkraker. Doordat er verschillende delen in elkaar draaien, raak je snel de draad kwijt. Dat was ook de ervaring van Pim wanneer er informatie moest worden overgedragen. Door samen te werken kun je elkaar ter plekke corrigeren op gedachtefouten en het gelijk visualiseren in OnShape. Via het CAD-systeem wordt informatie overgedragen, en gesnapt door de andere partners in het project,” aldus Van Tubergen. Er is nu een uitgebreide projectplanning
  gemaakt met meerdere fases.

  “Samen met Pim onderzoeken wij de nieuwe mogelijkheden, terwijl de andere partners het proof of concept fysiek bouwen”.

 •  

   

   

   

   

   
  Lees hier de brochure over Be-Rex

X