Summerschool Biofabrication

  • Jaarlijks wordt Utrecht in de zomer overspoeld door studenten en professionals die in één of twee weken bijgespijkerd willen worden in hun vakgebied. De meest succesvolle course, met gemiddeld 35-40 deelnemers per jaar, is Biofabrication. 3D printing van biologisch materiaal, dus cellen. Het is een van de meest fascinerende vakgebieden in de medische wereld op dit moment. Utrecht draait met zijn onderzoekers mee in de wereldtop rond biofabrication, maar heeft ook de ambitie om jonge onderzoekers kennis te laten maken met het vakgebied.

  • ProtoSpace verzorgt al jaren één dag in het weekprogramma. Zoals je mag verwachten laten we de wetenschappers kennismaken met creativiteit, design thinking en dieptekennis van 3D printing. Want eerlijk is eerlijk, of je nu heel nauwkeurig laagjes cellen op elkaar positioneert of kunststof: voor beiden moet een digitaal bestand ontworpen worden. Daarvoor krijgen de deelnemers workshops 3D tekenen in Onshape (een professioneel 3D tekenprogramma). Maar ook wordt in een workshop uitgelegd hoe met open source software een CT-scan omgezet kan worden naar een 3D print.

  • ’s Middags mogen alle registers los als er Extreme Prototyping op het programma staat. Experimenteren, concepten bedenken en zoveel mogelijk iteraties met alle beschikbare apparatuur. Belangrijk is om zo snel mogelijk concepten uit te werken tot een tactiel prototype. Werkt het? Is het überhaupt maakbaar? Kan ik het aan anderen uitleggen?

  • De dag wordt afgesloten met pitches. Bijzonder is de enorme creativiteit die vrijkomt bij de toch vaak wetenschappelijk georiënteerde studenten en professionals.

X