ProtoSpace Nieuwsbrief mei 2010

Dit is de eerste nieuwsbrief van ProtoSpace. In deze nieuwsbrief willen we de bezoekers van ons lab en geïnteresseerden regelmatig op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je staat ingeschreven voor onze mailing. Als je onze mails wilt blijven ontvangen hoef je geen stappen te ondernemen. Indien je geen mail meer van ons wilt ontvangen of je gegevens wilt updaten, klik dan hier.

In deze nieuwsbrief staan de volgende onderwerpen centraal:

- FABmoments
- Workshops
- Lunchlezing
- ProtoSpace in de media

FABmoments

Wat is een FABmoment? Dat is beknopte documentatie van wat je in ons lab hebt gemaakt en hoe je dat hebt gedaan. Als tegenprestatie voor het kosteloze gebruik van de machines in het lab vragen we iedereen te documenteren wat men heeft gemaakt, maar wat vooral interessant is, is hoe dat gedaan is. Welke instellingen zijn gebruikt, wat ging er goed, maar vooral ook wat ging er mis en waarom?
Op www.protospace.nl kun je een FABmoment aanmaken. Je moet dan eerst inloggen. Velen hebben foto's gemaakt met de labcamera, die foto's kun je prima gebruiken voor je FABmoment. Op www.flickr.com/protospace zijn alle foto's te zien die met de labcamera zijn gemaakt.

Workshops op 12 mei en 26 mei

Velen van jullie zitten er met ongeduld op te wachten of kennen anderen die het dolgraag willen: de ‘basiscursus FabLab’ waarin je leert hoe je de belangrijkste FabLab machines moet bedienen. We hebben een leuk slim ontwerp van een tuimellampje (een lampje dat je aan en uit zet door het op z'n kop te zetten) dat je binnen een dagdeel kunt maken. Hierbij maak je gebruik van alle werkplekken in het lab; de frees om de print te maken, de elektronicahoek om het schakelsysteempje in elkaar te zetten, de lasersnijder om het kapje te maken en de 3D printer om het voetje te printen. Je krijgt de kans om dit ontwerp te ‘customizen’ door kleur, vorm en materiaal aan te passen, zodat je je ook nog eens creatief kunt uitleven.
De cursusdata zijn:
- woensdag 12 mei a.s., 08.30 - 12.30 uur
- woensdag 12 mei a.s., 13.30 - 17.30 uur
- woensdag 26 mei a.s., 08.30 - 12.30 uur
- woensdag 26 mei a.s., 13.30 - 17.30 uur

De kosten bedragen € 100,- (excl. BTW en incl. materiaal). Ben je aangesloten bij één van de initiatiefnemers of ben je student in Utrecht, dan krijg je 40% korting. Aanmelden via info@protospace.nl onder vermelding van de gewenste cursusdag en tijd, je naam, adres en telefoonnummer. Er zijn maximaal 12 plaatsen per cursus beschikbaar, dus meld je snel aan!

Lunchlezing 3 juni

Vanaf juni willen we iedere 1e donderdag van de maand een lunchlezing organiseren. Op donderdag 3 juni is de première met een presentatie van DUS architecten. DUS heeft onder andere de inrichting ontworpen van het 'Lab' en de 'Lounge' en was onlangs nog in het nieuws met het ontwerp voor het Karel Appelhuis in Amsterdam. De architectuur van DUS betreft meer dan gebouwen alleen. DUS werkt volgens het credo ‘design by doing’ en bouwt vaak 1 op 1 maquettes in het publieke domein, die als analyse, ontwerptestcase en sociale condensator fungeren. Kijk op www.dusarchitects.com voor meer informatie.
Tijdens de lezing, timing 12.30 – 13.30 uur, kun je voor 4,50 euro meelunchen als je je hebt aangemeld via info@protospace.nl

ProtoSpace in de media

De ontwikkelingen staan niet stil. ProtoSpace is de laatste tijd veel in de media geweest met de RepRap, een 3D printer die je zelf kunt bouwen voor minder dan 500,- euro aan materiaal. Onder andere hebben we NOS journaal op 3 gehaald (1), zijn we een uur in de studio geweest bij Radio1 in het programma 'Met het oog op morgen' (2) en zijn er verschillende interviews geweest in kranten en magazines (3)
(1) http://www.youtube.com/watch?v=flTVtZ4wFvY
(2) http://nos.nl/radiouitzending/1578-met-het-oog-op-morgen-2300-uur.html, de laatste 20 minuten
(3) http://www.trouw.nl/nieuws/media-technologie/article3037000.ece/De_printer_die_zichzelf_print__.html

Tevens was ProtoSpace present op Shift in Lissabon (4) waar oa de RepRap en een docu over Fablab werd gepresenteerd, zie (5) en waar over personal fabrication werd gesproken (6).
(4) http://shift.pt
(5) http://www.fablab.nl/articles/2010/04/21/fablab-documentary
(6) http://blog.erikdebruijn.nl/archives/134-SHiFT-2010-Personal-fabrication.html