ProtoSpace Nieuwsbrief februari 2011

Deze maand aandacht voor de workshop Mantis, een precisie freesmachine. Documenteren, wat moet je doen? En ProtoSpace was op de buis...

- Open inloop niet vrijblijvend
- Mantis zelfbouw CNC preciesiefrees
- Stageplekken
- FabLab Survey
- Lunchlezing 3 maart: Smart textiles
- Workshop Fablab, introductie 2D/3D tekenen 25 februari
- In de media

Open inloop niet vrijblijvend

Open inloop dagen zijn gratis, maar zijn niet vrijblijvend! Tijdens de open inloop [iedere dinsdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur en donderdag van 9.30 tot 16.30 uur] mag je gratis gebruik maken van de machines in het lab. Daartegenover staat dat je moet documenteren wat je doet en hoe je het maakt. Dat documenteren wordt niet altijd gedaan door iedereen. Wat is documenteren? Dat kan op verschillende manieren. Ten eerste is er een FabFlash. Dat is een foto op www.flickr.com/photos/protospace met een paar regels commentaar. LET OP, alleen de foto is niet voldoende! In het lab ligt een fotocamera, indien met die camera een foto wordt gemaakt staat deze binnen 30 seconden op www.flickr.com/photos/protospace. De foto zegt veel maar vaak niet alles, vandaar dat je bij iedere foto een paar regels commentaar dient te plaatsen. Dat kan op alle computers in het lab [of vanaf je eigen laptop als je bent ingelogd bij flickr met een flickr account].
De FabFlash is bijzonder leuk om alle tussenstadia van het proces vast te leggen. Uiteindelijk kun je met de verschillende foto's je FabMoment aanmaken, dat is de complete documentatie van je project. Wat vooral interessant is, is hoe dat gedaan is. Welke instellingen zijn gebruikt, wat ging er goed, maar vooral ook wat ging er mis en waarom? Niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf, mocht je het nog een keer willen maken.

Workshop Mantis

mantis freesNa het succes van de Ultimaker zelfbouw 3D printer, gaan we ook een kleine precisie freesmachine bouwen. Frezen heeft als grote voordeel dat je met bestaand materiaal kan werken zoals hout of printplaat.
De workshop is bedoeld om in 5
avonden een 'Mantis-30' frees te bouwen. De Mantis-30 frees is een kleine CNC frees die een volume van 130 x 190 x 40 mm kan bewerken.
Het freesgereedschap is een kleine rotary tool (namaak-Dremel), dus in principe kan ieder materiaal dat met deze tool te bewerken is ook door de Mantis gefreesd worden.
Je bouwt de machine zelf uit hout en stalen onderdelen, en een gedeelte van de elektronica moet gesoldeerd worden. Er zijn enkele Mantissen beschikbaar om tijdens de workshop mee te werken.
De startdatum is dinsdag 8 maart 17.00 uur. De vervolgavonden zijn op: 15, 22, 29 maart & 5 april. De kosten voor deze workshop zijn 395,- euro ex btw.
Er is plaats voor 10 deelnemers, dus wees er snel bij en meld je aan op info@protospace.nl onder vermelding van je naam, adres, plaats en telefoonnummer. Meer info op www.protospace.nl/mantis-workshop

Stageplekken 2011

Voor 2011 heeft ProtoSpace weer een aantal stageplaatsen beschikbaar. We zoeken altijd een divers gezelschap aan stagiaires om het team te versterken, zodat we de verschillende plannen en ideeën die we bij ProtoSpace hebben gestalte kunnen geven.
klik hier voor meer info

FabLab Survey

Paolo Fortelli, a student attending the Master of Innovation at the Rotterdam School of Management and Bocconi University, is studying the uses and benefits a person gets from using a Fablab.
Therefore, he has made a questionnaire for all those who experience(d) working at different Fablabs. Protospace is supporting this study! We kindly ask you to take some time, approximately 15 minutes, to answer his questions by clicking the link below. You can also complete the questionnaire at different times. If you do so, you simply need to re-click on the link you received (from the same pc) to get back to the point where you left .
When Paolo has finished this analysis, he will be happy to share the results with you and us. Thanks for your help!
https://www.surveymonkey.com/s/NTTPPGV

Lunchlezing

peggy bannenbergIedere 1e donderdag van de maand organiseren we een lunchlezing. Op donderdag 3 maart zal Piem Wirtz van V2_Lab Rotterdam spreken over draagbare technologie en smart textiles.

Op 3 februari heeft Jelle Feringa gesproken over hoe vernieuwende CNC technieken zich verhouden tot de autonomie van de architectuur. Later dit jaar geeft hij een lezing op fabricate2011 over dit onderwerp; specifiek over hoe hotwire technieken het grootschalig shapen van volumes mogelijk maakt.
De lezingen starten om 13.00 uur in de lounge. Voor 5 euro kun je ook meelunchen als je je hebt aangemeld op donderdag voor 11.00 uur. 

Workshop Fablab / Introductie 2D/3D

Tuimellampjes gemaakt in de basiscursus FabLabOp vrijdagmiddag 25 februari vindt er weer een ‘basiscursus FabLab’ plaats. Daarbij leer je hoe je de belangrijkste FabLab machines moet bedienen. We hebben een leuk slim ontwerp van een tuimellampje (een lampje dat je aan en uit zet door het op z'n kop te zetten) dat je binnen een dagdeel kunt maken. Hierbij maak je gebruik van alle werkplekken in het lab; de frees om de print te maken, de elektronicahoek om het schakelsysteempje in elkaar te zetten, de lasersnijder om het kapje te maken en de 3D printer om het voetje te printen. Je krijgt de kans om dit ontwerp te ‘customizen’ door kleur, vorm en materiaal aan te passen, zodat je je ook nog eens creatief kunt uitleven.
De workshopdatum voor de basiscursus FabLab is 25 februari a.s., 13.00-17.00 uur. De kosten bedragen € 100,- (excl. BTW en incl. materiaal). Ben je aangesloten bij één van de initiatiefnemers of ben je student in Utrecht, dan krijg je 40% korting. Op vrijdagmorgen 25 februari, voorafgaand aan de kantellampworkshop, is er een introductieworkshop voor 2D en 3D tekenen. Er wordt gefocust op 2 pakketten: Inkscape (2D) en Google SketchUp (3D). Deze software pakketten zijn gratis te downloaden. Tijdens deze ochtend zal aan de hand van de tutorials die bij deze softwarepakketten zitten een aantal tekeningen gemaakt worden. De workshopdatum voor de 2D/3D introductie is 25 februari a.s., tijd: 9.30-12.30 uur. De kosten bedragen € 75,- (excl. BTW). Ben je aangesloten bij één van de initiatiefnemers of ben je student in Utrecht, dan betaal je € 50,- (excl. BTW). Bij deelname aan beide workshops bedragen de deelnamekosten € 150,- (excl. BTW), inclusief lunch. Aanmelden via info@protospace.nl onder vermelding van je naam, adres, plaats en telefoonnummer. Er zijn maximaal 10 plaatsen per cursus beschikbaar, dus meld je snel aan!

In de media

- Global Game Jam / Dutch Game Garden. 
ProtoSpace was present at the Global Game Jam Sunday January the 30th. Read more on http://protospace.nl/protospace-global-game-jam

- De Ingenieur en de Technologiekrant
Een uitgebreid artikel over de Ultimaker, een zelfbouw 3d printer in nr. 2 van de Ingenieur en nr. 4 van de Technologiekrant.

- Henk Westbroek bij ProtoSpace
Kijk de reportage op www.rtvutrecht.nl/programmapagina/12. Vanaf minuut 20 komt ProtoSpace in beeld.

- ProtoSpace is aanwezig op de RapidPro beurs op 2 maart in Veldhoven. Ook geeft ProtoSpace een lezing over 'Machines that make...'. Meer info op www.rapidpro.nl

 

In deze maandelijkse nieuwsbrief willen we de bezoekers van ons lab en geïnteresseerden regelmatig op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je staat ingeschreven voor onze mailing.

FabFlashes

Makkelijker documenteren bij ProtoSpace Lasercut collapsible bike fender
Vinylcut game monster from the Global Game Jam Printed by Ultimaker
26 Hello World met open source lasersnijder driver
  

FabMoments

 

Behuizing fiets TomTom
Pennenbakje
Kasteel project
Schaalmodel Globe4D
Fruitbowl
Open Source Objects